Składniki:
5 bananów, 3 jajka, 60 g sezamu, olej do smażenia, 60 g cukru, 40 g świeżego imbiru pokrojonego w kostkę, 80 ml octu, 400 g owoców mango
Jak przyrządzić?
Marmolada z mango: zagrzej cukier z imbirem z 40 ml wody i octu w rondlu na średnim ogniu. Mieszaj, aż masa zgęstnieje i nabierze złotego koloru. Dodaj pokrojone mango, zdejmij rondel z ognia. Odstaw do przestygnięcia. Banany: Rozgrzej olej w dużym rondlu. Ubij jajka. Obierz banany i pokrój w kawałki do 6 cm. Obtocz je w mące, następnie w jajkach i ziarnie sezamu. Smaż banany, aż sezam będzie złoty. Następnie odsącz kawałki bananów na papierze. Smacznego :)
Jak podawać?
Podawać z marmoladą z mango i najlepiej jeszcze na koniec posypać małą ilością sezamu.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Kinga |