Składniki:
szczupak cały, około 1 kg, rozmaryn, majeranek, koperek, cebula, papryka, sól, pieprz, oliwa, cytryna
Jak przyrządzić?
Rybę oczyścić, nie pozbawiając głowy, umyć, wysuszyć. Natrzeć mieszanką ziół i soli, wstawić do lodówki na 2-3 godz. Po wyjęciu włożyć do środka krążki cebuli, paski papryki. Posmarować całość olejem, skropić cytryną. Piec około 20 min w piekarniku.
Jak podawać?
Półmisek wyłożony sałatą, najlepsza jest czerwona, ryba na jednej części, w środku pieczone ziemniaki, po bokach surówki, wszystko przystrojone kawałkami cytryny i gałązkami koperku. Smacznego:))
Uwagi:
Podawać z pieczonymi ziemniakami. Świetna potrawa również z grilla.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-4 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | adacho |