Składniki:
Cały kurczak, sól, pieprz, papryka ostra w proszku, odrobina przeciśniętego czosnku, odrobina majeranku, jajko całe, troszkę mleka, troszkę wody mineralnej gazowanej, mąka kukurydziana, bułka tarta, margaryna do smażenia
Jak przyrządzić?
Kurczaka podzielić na małe porcje, posypać solą, pieprzem, papryką, czosnkiem, majerankiem. Odstawić co najmniej na trzy godziny. W miseczce rozbełtać jajko z wodą mineralną i z mlekiem. Na talerzyk wsypać mąkę kukurydzianą i na osobny bułkę tartą, dodać do nich po odrobinie soli, pieprzu, paprykii kostki czosnkowej Knorra. Na patelni rozgrzać dobrze margarynę. Części kurczaka obtaczać w jajku, mące i bułce, i obsmażać do złotego koloru.w naczyniu żaroodpornym lub w brytfance układać obsmażonego kurczaka, dodać margarynę i tę z patelni, wstawić do pieca nagrzanego do 250 stopni i piec do miękości (trzeba uważać, żeby się nie przypalił, więc naczynie przykryć pokrywą, a brytfannę folią aluminiową).
Jak podawać?
Podawać z ryżem lub frytkami i sałatką z warzyw wg uznania.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | ulla |