Składniki:
1 kostka rosołowa obojętnie jakiej firmy,
2 szklanki wody,
mąka, masło, koperek, natka pietruszki, śmietana 30%
Jak przyrządzić?
Wlewamy do garnka 2 szklanki wody i wrzucamy doń tę kostkę rosołową i zaczynamy gotować. W międzyczasie bierzemy patelnię i robimy najzwyklejszą zasmażkę, czyli ok. 2 łyżek stołowych masła rozpuszczamy na patelni i sypiemy mąką (ok. 2 łyżek stołowych). Robimy zasmażkę, mieszając szybko, nie przypalając, ponieważ sosik musi być biały. Gdy nam sie bulion gotuje, wrzucamy zasmażkę do wywaru i energicznie mieszamy i gotujemy jeszcze na wolnym ogniu przez 5 minut. Koperek i pietruszkę tniemy, ile kto lubi. Ja wolę dużo kopru i natki, po garści tego i tamtego. Jak nam się pogotuje, odstawiamy i wrzucamy pokrojoną włoszczyznę, a na koniec rozpuszczamy półtorej łyżki stołowej śmietany 30% i to wszystko.Smacznego.
Jak podawać?
Lux smakuje z rybą lub piersiami kurczaka z ziemniaczkami ubitymi lub ryżem. Do tego surówka z kapusty kiszonej.
Uwagi:
Wyśmienity do ryb.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 talerze |
Autor | KYLO |