Składniki:
800 g ciecierzycy z puszki,
4 ząbki czosnku drobno posiekanego,
50 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
50 ml pasty sezamowej (Tahina),
sól,
pieprz cayenne,
swieża natka pietruszki posiekana,
oliwa z oliwek,
chleb pita
Jak przyrządzić?
Odcedzić i wypłukać ciecierzycę, po czym jeszcze raz odcedzić. Pozostawić 2 łyżki stołowe ciecierzycy do przybrania. Resztę razem z czosnkiem zmiksować. Dodać sok z cytryny, pastę sezamową i 1/2 łyżeczki wody, po czym miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem cayenne. Przełożyć do miski (nie może byc metalowa) i mieszać, dolewając odrobinę wody do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Przechowywać w lodówce pod przykryciem do 5 dni. Podając, rozłożyć cienką warstwę ok. 5 mm na płaskim talerzu lub misce. Łyżką uformować na środku wgłębienie i wlać odrobinę oliwy, włożyć dodatkową ilość pasty sezamowej. Posiekać resztę ciecierzycy i posypać po wierzchu. Posypać pieprzem cayenne i siekaną pietruszką. Podawać z opiekanym chlebem pita.
Potrzebne przybory:
mikser
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | sporo |