Składniki:
2 duże opakowania makaronu ryżowego (po 250 g),
1 kg piersi z kurczaka,
0,5 kg świeżych pieczarek,
250 g zielonego mrożonego groszku,
garść szatkowanej kapusty,
garść grubo startej marchwi,
słoik kiełków soi (250 g),
2 łyżki sosu sojowego,
olej słonecznikowy do smażenia,
sól i pieprz
Jak przyrządzić?
Makaron wrzucić do wrzątku i po 3 minutach odcedzić. Podsmażyć na patelni osobno: pokrojonego kurczaka, pokrojone pieczarki, szatkowaną marchew i kapustę. Ugotowany makaron drobno pokroić i wymieszać z podsmażonymi składnikami. Dodać mrożony groszek, kiełki soi, sos sojowy, sól i pieprz do smaku. Wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Zapiekać bez przykrycia w ok. 170 stopni 20-30 minut. Podawać gorące lub letnie.
Uwagi:
Dobrze jest posolić każdy podsmażany składnik. Nie potrzeba wówczas doprawiać potrawy przed zapieczeniem. Groszek z puszki odpada. Im słodszy, tym lepiej.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | Imbir |