Pizzerina - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Na farsz:
6 pieczarek, 1 duża cebula, 1 papryczka chili, 1 papryka słodka, przecier pomidorowy ok. 0,5-1 szklanki. Tymianek, oregano, majeranek, bazylia, pieprz kolorowy, gałka muszkatołowa, vegeta do smaku. Tarty żółty ser.
Na ciasto:
3 szklanki mąki, 5 dag drożdży, 1 szklanka kwaśnej śmietany, 1 jajko, kostka margaryny.

Jak przyrządzić?

Składniki na farsz drobno pokroić, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy, dodać przecier pomidorowy i dusić jeszcze przez chwilę (do miękkości). Przyprawić wg uznania. Na koniec dodać starty ser. Całość wymieszać i odstawić do wystygnięcia.Ciasto: margarynę rozpuścić i ostudzić. Drożdże rozprowadzić w śmietanie z dodatkiem żółtka. Do mąki dodać rozpuszczoną margarynę i drożdże w śmietanie. Wyrobić ciasto. Uformować 8 kulek i wstawić na pół godziny do lodówki. Z kulek rozwałkować cienkie okrągłe ciasto, podzielić na trójkąty, nakładać farsz. Następnie zawijać ciasto i piec w temp. 180 st. C przez ok. 30 min.

Jak podawać?

Jako przekąska na wyjątkową imprezkę.

Uwagi:

Trzeba być ostrożnym z papryczką chili - jeśli ktoś nie lubi zbyt ostro... to lepiej dać pół lub wcale.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Trudnośćwymagający
Porcje32 szt.
AutorMinio

Pizzerina: Podobne przepisy

Powiązane Tematy