Składniki:
1 włoszczyzna, suszone grzyby w ilości do woli (im więcej, tym zupa szlachetniejsza), czosnek 3-7 ząbków, mąka, śmietana 18%, sos sojowy, przyprawy: sól, pieprz zielony, lubczyk lub pietruszka, może być pieprz ziołowy, olej
Jak przyrządzić?
Włoszczyznę pokroić w paseczki i gotować. Wcześniej zaparzone we wrzątku suszone grzyby ugotować. Można je pokroić w drobne kawałki, ale to nie jest konieczne, w zależności od ilości użytej do zupy. Wlać ugotowane grzybki do wywaru z włoszczyzny. Wlać 2 łyżki oleju. Dodać czosnek, połowę porcji pokroić w plastry, a resztę ugnieść z solą. Zagęścić zupę śmietaną z mąką. Zagotować. Dodać sos sojowy, przyprawy.
Jak podawać?
Proszę mi wierzyć, że wcale nie trzeba używać ani porcji rosołowej, ani kostki rosołowej do ugotowania takiej czy innej zupy. Bez użycia tych składników zupy również wychodzą wyśmienite, ale co ważniejsze - zdrowsze! Możecie nie martwić się o kalorie i cholesterol.Smacznego! :))
Uwagi:
Moim zdaniem do tej wersji zupy trzeba użyć dużo więcej czosnku niż do wersji I (patrz również w Czarnej Oliwce).
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | Zela |