Składniki:
główka białej kapusty,
0,5 kg ziemniaków,
4 marchewki,
2 cebule,
natka pietruszki,
2 jajka,
pół kubka masła roślinnego,
koncentrat pomidorowy,
olej,
szklanka bulionu,
przyprawy: pieprz, sól
Jak przyrządzić?
Kapustę obgotować, liście ładniej odcedzić. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę i obgotować w lekko osolonej w wodzie przez 10 minut. Następnie ziemniaki, marchewkę, posiekaną natkę pietruszki, jajka, cebulę pokrojoną w kostkę, masło wymieszać i przyprawić do smaku. Układać na liściu po łyżce masy ziemniaczanej, zawinąć i spiąć wykałaczkami, aby się nie otworzyły. Podsmażyć na oleju po obu stronach przez 5 minut. Włożyć do garnka i zalać bulionem i koncentratem pomidorowym. Gotować do miękkości.
Jak podawać?
Gołąbki ułożyć na liściach zielonej sałaty, polać sosem powstałym podczas gotowania i posypać natką pietruszki.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 15 gołąbków |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Misia |