Gołabki ziemiaczane

Przepis kulinarny

Składniki:

główka białej kapusty,
0,5 kg ziemniaków,
4 marchewki,
2 cebule,
natka pietruszki,
2 jajka,
pół kubka masła roślinnego,
koncentrat pomidorowy,
olej,
szklanka bulionu,
przyprawy: pieprz, sól

Jak przyrządzić?

Kapustę obgotować, liście ładniej odcedzić. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę i obgotować w lekko osolonej w wodzie przez 10 minut. Następnie ziemniaki, marchewkę, posiekaną natkę pietruszki, jajka, cebulę pokrojoną w kostkę, masło wymieszać i przyprawić do smaku. Układać na liściu po łyżce masy ziemniaczanej, zawinąć i spiąć wykałaczkami, aby się nie otworzyły. Podsmażyć na oleju po obu stronach przez 5 minut. Włożyć do garnka i zalać bulionem i koncentratem pomidorowym. Gotować do miękkości.

Jak podawać?

Gołąbki ułożyć na liściach zielonej sałaty, polać sosem powstałym podczas gotowania i posypać natką pietruszki.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje15 gołąbków
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt12 zł
AutorMisia

Gołabki ziemiaczane: Podobne przepisy

Powiązane Tematy