Składniki:
żeberka, keczup Horteksu, ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa do żeberek, oliwa, piwo, miód.
Jak przyrządzić?
Żeberka wymyć i osuszyć. Posypać przyprawą do żeberek i pozostawić na parę godzin do namacerowania. 4 godziny przed upieczeniem przygotować sos: keczup, oliwę, liść laurowy pokruszony, ziele angielskie - to wszystko wymieszać w garczku i polać ułożone na blaszce zaprawione żeberka. Po 4 godzinach włożyć do piekarnika i co jakiś czas polewać piwem z miodem.
Uwagi:
Piecze się ok. 2 godzin. Nie podaję proporcji, ponieważ zależy to od ilości żeberek. Na pół garczka piwa daję 3 łyżki miodu. Żeberka są rewelacyjne - do nich podaję ziemniaczki na stojąco ugotowane na parze i na ziemniaczkach wykałaczką wkłuwam plasterek boczku i sera oscypka. Palce lizać.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Venus |