Składniki:
Skrzydełka kurczaka, ostry keczup, chili, przyprawa do drobiu (może być Knorr), 20 dag masła, dwa ząbki czosnku, jogurt naturalny, majonez.
Jak przyrządzić?
Skrzydełka przekroić na pół, przyprawić przyprawą do drobiu, piec ok. 60 min w brytfannie pod przykryciem. Do ok. 8 łyżek stołowych keczupu dodać rozpuszczone masło i ok. dwóch łyżeczek chili, całość zagotować. Wycisnąć do małej miseczki przez praskę dwa ząbki czosnku, dodać ok. 4 łyżek jogurtu i majonezu, wymieszać, wstawić do lodówki. Po upieczeniukurczaka zlać tłuszcz, dodać keczup z masłem i chili, wymieszać, zapiec ok. 10 min. Skrzydełka moczyć w czosnkowym sosie, przegryzając frytkami.
Jak podawać?
Koniecznie z frytkami i czosnkowym sosem dla złagodzenia chili. Keczup i chili oraz masło powinny tworzyć dość ostry sos.
Uwagi:
Keczup może być zastąpiony ostrym amerykańskim hot sauce - przeznaczonym do tego właśnie dania, ale niestety u nas jeszcze niedostępnym. Uwaga! Potrawa dosyć ostra. I taka powinna być. Smacznego!
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Autor | Zigi |