Składniki:
1 szklanka cukru,
2 szklanka mąki,
4 jajka,
cukier waniliowy,
proszek do pieczenia,
pół margaryny,
kakao
Jak przyrządzić?
Mąkę i cukier wsypać do miski, dodać 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka i wymieszać. Margarynę bądź masło rozpuścić (w garnku na kuchence), aby było wodniste i dodać do reszty. Wszystko wymieszać. Połowę uzyskanego ciasta przełożyć do drugiej miski. Do jednej połowy dodać cukier waniliowy około 5-6 łyżeczek, do drugiej kakao (dodać według własnej potrzeby smaku). Wszystko wymieszać (ciasto z kakao powinno się zabarwić na kolor brązowy bądź prawie czarny). Do tortownicy lub blachy już wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą na zmianę dodawać uzyskane masy.
Potrzebne przybory:
mikser, 2 miski, mały garnek
Jak podawać?
Można podawać z cukrem pudrem lub z polewą lub bez niczego, jak kto woli.
Uwagi:
Piec w 180 stopniach przez około godziny.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Siwucha |