Składniki:
pół wędzonego kurczaka, ok. 40 dag kiszonej kapusty, 2 łyżki oleju, ew. liść laurowy i ziele angielskie, 1 łyżka mąki do zagęszczenia
Jak przyrządzić?
Kapustę odcisnąć, jeśli jest b. kwaśna, pokroić z grubsza, włożyć na rozgrzany olej, przesmażyć, mieszając, żeby się nie zrumieniła. Kurczaka pokroić na porcje, włożyć do kapusty, podlać połową szklanki wody, ew. dodać przyprawy (niekoniecznie) i dusić pod przykryciem ok. 15-20 min. W razie konieczności uzupełniać wyparowaną wodę. Zagęścić mąką rozrobioną z małą ilością wody.
Potrzebne przybory:
głęboka patelnia lub rondel albo brytfanka - najlepiej teflonowe
Uwagi:
Podawać z ziemniakami posypane koperkiem lub natką. Świetne szybkie danie obiadowe. Aromat i smak z kurczaka "przechodzi" do kapusty i sosiku. Aha - absolutnie nie solić, bo i kapusta, i kurczak są dość słone przeważnie.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Taroti |