Składniki:
½ kg mięsa mielonego,
½ kg kapusty pekińskiej,
2 cebule (pokroić w piórka),
¾ szkl. surowego ryżu,
¾ szkl. sypkiej kaszki manny,
4 jaja,
sól, pieprz.
Zalewa:
7 szkl. wody,
3 kostki rosołowe,
1 słoik koncentratu,
można dodać trochę keczupu
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki razem wymieszać i uformować klopsy (około 20 szt.). Obtoczyć w tartej bułce i smażyć na oleju z obu stron.Zalewę zagotować.Klopsy włożyć do brytfanny, zalać zalewą i dusić na małym ogniu 1 godz. Smacznego.
Jak podawać?
Podawać na gorąco jako danie główne z pieczywem lub ziemniakami puree, polane sosem, który się utworzył.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 10 |
Autor | mzosia |