Składniki:
Ciasto naleśnikowe: 2 jajka, mąka, mleko, woda mineralna (niekoniecznie), oregano, olej do smażenia.
Nadzienie: puszka kukurydzy, wędlina (pętko cienkiej chudej kiełbasy lub 25 dag szynki), 8 średnich pieczarek, 2 małe cebule (najlepiej czerwone), ząbek czosnku, 25 dag żółtego sera, koncentrat pomidorowy, bazylia + 1 jajko
Jak przyrządzić?
Składniki na ciasto naleśnikowe połączyć w jednej misce. Powinno mieć konsystencję nie za gęstej śmietany. Z ciasta smażymy cienkie naleśniki (nie spiekamy za bardzo). Należy pamiętać, że nie można dopuścić do wyschnięcia naleśników.Przygotowujemy farsz: przesmażamy na patelni po kolei: drobno posiekaną cebulkę, do której na sam koniec smażenia dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku (na sam koniec, bo czosnek łatwo przypalić); wędlinę pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę; pieczarki starte na tarce (grube oczka).Wszystko wrzucamy do jednej miski. Dodajemy odsączoną kukurydzę, mały koncentrat pomidorowy, żółty ser starty na tarce i bazylię. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem "nadziewamy" naleśniki, tj. rozkładamy naleśnik, formujemy na środku z farszu rulonik, zawijamy brzegi i zwijamy całość tak jak krokiety. Tak przygotowane panierujemy w roztrzepanym jajku, bułce tartej i podsamżamy na patelni na wolnym ogniu. Podajemy na ciepło. Najlepiej smakuje z keczupem.Smacznego!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | KK. |