Składniki:
1 pierś kurczaka,
1 paczka ryżu (najlepiej brązowy, bo zdrowszy;),
1 koncentrat pomidorowy (np. Pudliszki),
1 ząbek czosnku,
oliwa z oliwek (ewentualnie zwykły olej),
przyprawy (estragon, bazylia, przyprawa do drobiu, sól itp.)
Jak przyrządzić?
Pierś oczyścić, pokroić w średniej wielkości kostkę. W międzyczasie gotować ryż. Na rozgrzaną głęboką patelnię (typu wok czy jakaś tam inna) wlać niedużą ilość oliwy, a gdy ta się rozgrzeje, dodać mięso. Przyprawić solą i czekać, aż przybierze rumiany odcień. Następnie dodać rozrobiony z wodą koncentrat (łącznie ok. jednej szklanki) oraz ugotowany ryż. Dodać rozgnieciony czosnek i inne przyprawy do smaku. Smacznego :)
Uwagi:
W sezonie zamiast koncentratu można dodać świeże pomidory.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Suvenira |