Składniki:
2,5 szklanki mąki krupczatki, kostka margaryny (lub masła), 4 jajka, 25 dag cukru, 1 kg jabłek, galaretka cytrynowa, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, cynamon, wiórki kokosowe.
Jak przyrządzić?
Jabłka obrać, pokroić w plasterku i przesmażyć z 2-3 łyżkami wody (aż będą miękkie, ok. 10 min). Do gorących wsypać galaretkę cytrynową i wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, margarynę, 5 dag cukru i cukier waniliowy dać na stolnicę i wyrobić z tego ciasto.2/3 ciasta wyłożyć na spód tortownicy, no to nałożyć jabłka, posypać cynamonem i zetrzeć na tarce o dużych oczkach połowę pozostałego ciasta. Piec ok. 30 min w temp. 180 st. C.Ubić pianę z białek z 20 dag cukru. Wylać na ciasto. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.Wstawić do piekarnika na kolejne pół godziny.
Uwagi:
Jabłka można jeszcze posypać dodatkowo rodzynkami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Justa & Maciek |