Składniki:
50 dag tłustej wołowiny, 1,5 szklanki łuskanych włoskich orzechów, 1 łyżka mąki kukurydzianej, strączek papryki czuszki, 3-4 ząbki czosnku, ocet winny, nać pietruszki, przyprawa adżika lub ostry sos pomidorowy, sól, tłuczona kolendra, przyprawa chmeli-cymeli
Jak przyrządzić?
Mięso pokroić w kostkę, zalać w rondlu 2 l wody zimnej, gotować na wolnym ogniu 2 godziny. Orzechy zemleć przez maszynkę, dodać czuszkę, czosnek, sól. Do otzymanej masy dodać mąkę kukurydzianą rozprowadzoną kilkoma łyżkami wywaru i około 2 łyżek octu winnego, adżiki lub ostrego sosu pomidorowego. Dodać do wywaru, gotować 10 min, posypać pietruszką.
Jak podawać?
W wazie lub kociołku.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 150 min. |
Trudność | średni |
Autor | gajka |