Składniki:
4 duże jajka, 9 łyżek cukru, podwójny cukier waniliowy, 2 łyżeczki kakao, 3 duże kopiaste łyżki żelatyny, 1 szklanka śmietany, galaretka, dowolne owoce
Jak przyrządzić?
Rozpuścić żelatynę w pół litra wody i podzielić na trzy szklanki, żeby było po równo. Cukier waniliowy podzielić na dwie części w kieliszkach - po równo.Pierwsza warstwa: Białka ubić z odrobiną soli, później dodać 3 łyżki cukru, ubijać, aż piana będzie sztywna, później dodać żółtka, dodać pierwszą część cukru waniliowego i ubijać dalej i na koniec pierwszą część żelatyny. Wlać na tortownicę i do lodówki.Druga warstwa: Białka ubić z odrobiną soli, później dodać 3 łyżki cukru, ubijać, aż piana będzie sztywna, później dodać żółtka, dodać 2 łyżeczki kakao, ubijać dalej i wlać drugą część żelatyny. Wlać tę część masy na pierwszą i znowu do lodówki.Trzecia warstwa: Wlać śmietanę do naczynia, dodać cukier i ubijać, aż się połączą, dodać drugą część cukru waniliowego i ubijać dalej i wlać trzecią część żelatyny. Wlać na te masy tę trzecią warstwę.Czwarta warstwa: Rozpuścić galaretkę i ją ostudzić.Wyjąć tortownicę, ułożyć owoce i zalać galaretką. Wstawić znowu do lodówki aż do zastygnięcia galaretki.
Uwagi:
Do pierwszej warstwy: 2 jajka, 3 łyżki cukru, pierwszy kieliszek cukru waniliowego, pierwsza niecała szklanka żelatyny.Do drugiej warstwy: 2 jajka, 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki kakao, druga niecała szklanka żelatyny.Do trzeciej warstwy: 1 szklanka śmietany, 3 łyżki cukru, drugi kieliszek cukru waniliowego, trzecia niecała szklanka żelatyny.Galaretka. Plus owoce.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Aga |