Składniki:
1 łyżka mąki pszennej, woda, żółtko, olej, ocet, sól, pieprz mielony
Jak przyrządzić?
Na palelni podgrzewam mąke na sucho, ale tak żeby była biała. Do gorącej mąki wlewam 0,5 szkl. zimnej wody, energicznie mieszam. Powstanie "glut". Wyjmuję go z patelni i rozcieram w miseczce na gładką masę. Biorę tego około 1 łyżki. Musi być już zimne. Wtedy tę jedną łyżkę rozcieram z 1 żółtkiem, powoli dodaję olej na zmianę z octem jak przy produkcji majonezu, na koniec sól i pieprz.
Potrzebne przybory:
patelnia, miseczka lub kubeczek o zaokrąglonym dnie
Uwagi:
Majonez zawsze wychodzi i nigdy się nie zwarzy. Jest bardzo wydajny, bo można wkręcić o wiele więcej oleju i też się nie rozdzieli, nie nadaje się tylko do trzymania w lodówce, bo tylko wtedy może się rozwarstwić.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | gajka |