Składniki:
Ciasto: mleko, mąka, jajko, olej, kakao;
Dadzienie: banany, cukier waniliowy, masło;
Do pieczenia naleśników: kawałek słoniny (może być skórka)
Jak przyrządzić?
Składniki miksujemy w takich proporcjach, aby ciasto miało gestość rzadkiej śmietany. Kakao zwykle daję ok. łyżki stołowej, tak samo z olejem. Do natłuszczania patelni używam potem tylko słoniny i to nie po każdym naleśniku.Banany kroję w cienkie plasterki i podsmażam na maśle. Posypuję cukrem. Banany powinny zmienić się w papkę łatwą do smarowania.Smaruję masą połowę naleśnika i składam na 4.Na koniec podsmażam naleśniki z masą i ciepłe podaję z cukrem pudrem.
Potrzebne przybory:
patelnia
Jak podawać?
Koniecznie na ciepło.
Uwagi:
Czasem tak samo robię naleśniki z jabłkami zasmażanymi z cynamonem.Z mniej więcej 1/2 l mleka wychodzi naleśników na 4-5 bananów.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 po 2 naleśniki na osobę |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Kanapka |