Składniki:
0,5 kg mąki, 250 g margaryny lub masła, 1/2 szkl. mleka, 30 g drożdży, 1 jajo, 1/2 łyżeczki soli. Na posypkę: 1 jajo, parmezan, kminek, delikat czerwony
Jak przyrządzić?
Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodając łyżeczkę cukru i mąki - odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać i posiekać z margaryną. Dodać 1 jajo, podrośnięte drożdże i wyrobić, następnie rozwałkować jak na pierogi, pociąć na równe paski (np. 1 cm gróbości i 5 cm długości), posmarować roztrzepanym jajem, posypać kminkiem, delikatem i serem (lub innymi przyprawami wg uznania). Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 10-15 minut.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | majka |