Składniki:
śmietana, najlepiej duża 400 ml,
0,5 kg pieczarek,
1 kostka rosołowa,
przyprawy: koperek (najlepiej świeży), majeranek/tymianek, sól, pieprz, czosnek
Jak przyrządzić?
Kroimy pieczarki w talarki, na patelni rozgrzewamy masełko. Dodajemy pieczarki. Smażymy na średnim ogniu, aż puszczą soki.Dodajemy dużo koperku + czosnek.Zalewamy pieczarki wcześniej przygotowanym bulionem. Bardzo ważne, by nie był on gorący. Dodajemy pół kubka śmietany i mieszamy.Do kubka wlewamy resztę śmietany, dodajemy 3 łyżki (góra 4) mąki i wlewamy odrobinę wody. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.Wlewamy zawartość kubka na patelnię i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy ulubionymi przyprawami, np. albo majerankiem, albo tymiankiem, albo ziołami prowansalskimi. Do smaku oczywiście przyprawiamy solą, pieprzem.
Jak podawać?
Sos pysznie smakuje z białym mięsem. Wcześniej przygotowany, upieczony udziec z indyka, kroimy w duże plastry, zamaczamy w sosie i podgrzewamy. Można do tego podać ziemniaczki również polane tym sosem. Danie pierwsza klasa :)
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | panna tulipanna |