Miodownik królewski - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto:

4,5 szklanki mąki,
3 całe jajka,
2 czubate łyżki miodu,
1 łyżeczka sody,
1 i 1/4 szklanki mąki,
1/3 kostki Kasi.

Krem:

3 szklanki mleka,
4 czubate łyżki kaszy manny,
1 szklanka cukru pudru,
3 zółtka,
sok z 1/2 cytryny,
3 łyżki Kasi.

Polewa:

reszta Kasi,
cukier puder,
2 łyżki kakao,
2 łyżki mleka,
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Jak przyrządzić?

Ciasto:Do mąki dodawać kolejno: cukier, sodę, jajka, Kasię, miód. Ciasto wyrobić, podzielić na 4-5 porcji, włożyć do lodówki na 15 min. Jedną porcję rozwałkować cienko i upiec na tortownicy, ok. 10-15 min. Tak samo postępować z kolejnymi partiami ciasta. To chyba najmniej wdzięczna robota z całego przepisu. Upieczone placki wystudzić i przykryć ściereczką.Krem:Z 3 szklanek mleka i 4 czubatych kaszy manny ugotować kaszkę - ok. 15 min, ważne, żeby cały czas mieszać, nie przypalić. Kaszka musi być gładka. Wystudzić.Kasię ubić z cukrem pudrem, 3 żółtkami i powoli (po łyżce) dodawać zimną kaszkę. Na koniec dodać sok z 1/2 cytryny i utrzeć na jednolitą gładką masę. Tak przygotowanym kremem przełożyć placki.Polewa:Kasię zagotować z cukrem pudrem, 2 łyżkami kakao, 2 łyżkami mleka i jedną łyżką mąki ziemniaczanej. Ma powstać jednolita gładka masa.

Potrzebne przybory:

Stolnica (do ciasta), mikser i miska do kremu, tortownica do pieczenia

Jak podawać?

Ważne, aby placki dokładnie nasiąknęły kremem, wtedy łatwo się kroi i naprawdę efektownie wygląda.Smacznego.

Uwagi:

Gdyby krem był zbyt rzadki, należy go na jakiś czas wstawić do lodówki. Ciasto po przygotowaniu trzymamy w lodówce, najlepsze jest następnego dnia.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćwymagający
Autorally

Miodownik królewski: Podobne przepisy

Miodownik królewski: wypróbuj również

Powiązane Tematy