Składniki:
60 dag sprawionych krewetek, 1/3 kostki masła, 1/2 szklanki mąki, 1,5 szklanki mleka, 2 łyżeczki rosołu, 4 łyżeczki soku z cytryny, grzanki z 2 kromek chleba, 1 łyżeczka roztopionego masła, 2 ząbki czosnku lub 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Jak przyrządzić?
Na gotującą się wodę (osoloną) wrzucić krewetki i gotować około 3 minut, odsączyć je.Włączyć piekarnik na 180 st. C, w tym czasie w rondelku rozpuścić 1/3 kostki masła, wymieszać z mąką do jednolitej masy, dolać mleko i mieszając, gotować do zgęstnienia, dodać krewetki, rosół i sok cytrynowy, przyprawić solą i pieprzem do smaku.Do 2-litrowej blaszki przelać tę mieszankę i piec około 15-20 minut.Następnie posypać to grzankami przygotowanymi na 1 łyżeczce masła, piec jeszcze 3-5 minut.
Potrzebne przybory:
1-litrowy garnek, patelnia, 2-litrowa blaszka, durszlak, łyżeczka
Jak podawać?
Bardzo dobra i na gorąco, i na zimno jako przekąska przy wieczornej biesiadzie.
Uwagi:
Sos ten nadaje się również do ryb, krabów, homarów lub skalopek.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | 343 |
Autor | mirek rogalski |