Krewetki w sosie newburskim

Przepis kulinarny

Składniki:

60 dag sprawionych krewetek, 1/3 kostki masła, 1/2 szklanki mąki, 1,5 szklanki mleka, 2 łyżeczki rosołu, 4 łyżeczki soku z cytryny, grzanki z 2 kromek chleba, 1 łyżeczka roztopionego masła, 2 ząbki czosnku lub 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

Jak przyrządzić?

Na gotującą się wodę (osoloną) wrzucić krewetki i gotować około 3 minut, odsączyć je.Włączyć piekarnik na 180 st. C, w tym czasie w rondelku rozpuścić 1/3 kostki masła, wymieszać z mąką do jednolitej masy, dolać mleko i mieszając, gotować do zgęstnienia, dodać krewetki, rosół i sok cytrynowy, przyprawić solą i pieprzem do smaku.Do 2-litrowej blaszki przelać tę mieszankę i piec około 15-20 minut.Następnie posypać to grzankami przygotowanymi na 1 łyżeczce masła, piec jeszcze 3-5 minut.

Potrzebne przybory:

1-litrowy garnek, patelnia, 2-litrowa blaszka, durszlak, łyżeczka

Jak podawać?

Bardzo dobra i na gorąco, i na zimno jako przekąska przy wieczornej biesiadzie.

Uwagi:

Sos ten nadaje się również do ryb, krabów, homarów lub skalopek.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kaloryczność343
Autormirek rogalski

Krewetki w sosie newburskim: Podobne przepisy

Krewetki w sosie newburskim: wypróbuj również

Powiązane Tematy