Składniki:
4 jaja,
1/6 szklanki mleka,
łyżka stołowa mąki,
duża szczypta soli,
oregano,
oliwa z oliwek
groszek zielony z puszki
Jak przyrządzić?
4 jaja wrzucasz do miski, dodajesz dużą szczyptę soli, trzepiesz do jednolitej masy. 1 łyżkę stołową mąki zalewasz mlekiem tak do 1/6-1/4 szklanki, mieszasz aż do połączenia mąki z mlekiem bez grudek, dodajesz do jajek.Do miski wsyp oregano i wszystko należy wytrzepać razem trzepaczką. Ja dodaję 1 czubatą łyżkę oregano.Rozgrzej oliwę na patelni. Kiedy będzie już gorąca, wlej zawartość miski. Kiedy już krawędzie będą tak podsmażone, że z ciekłej masy zmienią się w stałą, łopatką podważaj z każdej strony krawędź, wpuszczając ciekłą masę pływającą na powierzchni, dopóki powierzchnia nie będzie pozbawiona ciekłych jajek.Przekrój na pół łopatką i zajrzyj, czy spód ma złocistobrązowy (nie za ciemny) odcień. Jeśli tak, to przerzuć na drugą stronę, którą wystarczy smażyć z 2 minutki, cały czas pilnując. Wyłóż omlecik na talerzyk i posyp go odcedzonym dokładnie groszkiem.
Uwagi:
Bardzo ważne, by po połączeniu składników masę jajeczną trzepać trzepaczką (nie mieszać!), aby omlet był pulchny. Najlepsze na śniadanko!Możecie podawać z czymś innym, ale ja nie umiem sobie jużwyobrazić mojego omlecika bez groszku. Spróbujcie, a zobaczycie, że to połączenie idealne.Smacznego!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Sara |