Składniki:
400 g ziemniaków,
duża cebula,
200 g pieczarek,
8 łyżek oleju,
pęczek szczypiorku,
sól, pieprz,
starta gałka muszkatołowa,
5 jajek
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obrać, umyć, poszatkować na cieniutkie plasterki.Cebulę obrać, posiekać. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić na cienkie plasterki. Szczypior umyć, osuszyć, posiekać.Połowę oleju rozgrzać na patelni. Wrzucić plasterki ziemniaków i cebulę, smażyć 1 min.Dołożyć pokrojone pieczarki, wymieszać, podsmażyć. Przełożyć do miski, dodać szczypior (trochę zostawić), przyprawić pieprzem i solą oraz gałką muszkatołową. Przestudzić.Jaja roztrzepać, dodać do masy pieczarkowo-ziemniaczanej.Resztę oleju rozgrzewamy na patelni, przełożyć masę. Smażymy 10 min. Odwrócić za pomocą łopatki, smażyć dalsze 10 min. Posypać szczypiorkiem.Omlet pokroić na porcje, wyłożyć na ogrzane talerze.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | grażyna |