Składniki:
Dla 2 osób: 2 jajka, 4 plastry szynki wędzonej, (np. Bohuna) lub 6 plastrów cienko pokrojonego boczku, masełko, majonez, jogurt, musztarda sarepska, starkowany ser, 6 kromek chleba tostowego.
Jak przyrządzić?
W zależności, czy mamy szynkę, czy boczek:Szynka: na podsmażone masełko wrzucamy szynkę, po podsmażeniu jej wbijamy jajka.Boczek: smażymy jajka na maśle, a po ich zdjęciu dopiero kładziemy boczek, żeby się stał chrupki.Chlebki podpiekamy w tosterze.Dolną kromkę smarujemy sosem zrobionym z musztardy, majonezu i jogurtu (przeważać musi musztarda, inaczej będzie mdłe). Na to kładziemy jajko, na jajko kolejną kromkę, smarujemy ją sosem i kładziemy boczek (jeśli smażyliśmy na szynce, to na 2. piętro kładziemy ser).Przykrywamy kolejną kromką i posypujemy serem.
Jak podawać?
Na kwadratowym talerzu, podać także keczup!
Uwagi:
Smacznego.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 7 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Autor | olusiamalusia |