Składniki:
polędwica wołowa 250 g, kapary marynowane 80 g, parmezan Gran Padano 50 g, cebula czerwona 1 szt., 4 pomidorki koktajlowe, ocet balsamiczny, oliwa z oliwek ekstra vergine, zioła prowansalskie, pieprz czarny
Jak przyrządzić?
Polędwicę należy najpierw lekko zamrozić (aby potem łatwiej pokroić), następnie kroimy ją w jak najcieńsze plastry i układamy na całej powierzchni dużego talerza, posypujemy startym parmezanem, rzucamy kapary. Cebulę kroimy w drobną kostkę i robimy małe kółko na środku talerza, pomidorek koktailowy kroimy na cztery i układamy na cebuli, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek i zioła prowansalskie mieszamy razem (najlepiej w słoiczku, otrzymamy wtedy jasny sos) i polewamy cienkim strumieniem całą potrawę, na koniec posypujemy wszystko świeżo zmielonym pieprzem, podajemy z grzankami z masłem czosnkowym.Smacznego!
Potrzebne przybory:
ostry nóż (ewentualnie krajalnica)
Jak podawać?
Podajemy jako przystawkę przed daniem głównym, miłym dodatkiem będzie wytrawne czerwone wino.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Ebernasty |