Carpaccio z wołowiny

Przepis kulinarny

Składniki:

polędwica wołowa 250 g, kapary marynowane 80 g, parmezan Gran Padano 50 g, cebula czerwona 1 szt., 4 pomidorki koktajlowe, ocet balsamiczny, oliwa z oliwek ekstra vergine, zioła prowansalskie, pieprz czarny

Jak przyrządzić?

Polędwicę należy najpierw lekko zamrozić (aby potem łatwiej pokroić), następnie kroimy ją w jak najcieńsze plastry i układamy na całej powierzchni dużego talerza, posypujemy startym parmezanem, rzucamy kapary. Cebulę kroimy w drobną kostkę i robimy małe kółko na środku talerza, pomidorek koktailowy kroimy na cztery i układamy na cebuli, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek i zioła prowansalskie mieszamy razem (najlepiej w słoiczku, otrzymamy wtedy jasny sos) i polewamy cienkim strumieniem całą potrawę, na koniec posypujemy wszystko świeżo zmielonym pieprzem, podajemy z grzankami z masłem czosnkowym.Smacznego!

Potrzebne przybory:

ostry nóż (ewentualnie krajalnica)

Jak podawać?

Podajemy jako przystawkę przed daniem głównym, miłym dodatkiem będzie wytrawne czerwone wino.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt15 zł
AutorEbernasty

Carpaccio z wołowiny: Podobne przepisy

Carpaccio z wołowiny: wypróbuj również

Powiązane Tematy