Carpaccio z wołowiny - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

polędwica wołowa 250 g, kapary marynowane 80 g, parmezan Gran Padano 50 g, cebula czerwona 1 szt., 4 pomidorki koktajlowe, ocet balsamiczny, oliwa z oliwek ekstra vergine, zioła prowansalskie, pieprz czarny

Jak przyrządzić?

Polędwicę należy najpierw lekko zamrozić (aby potem łatwiej pokroić), następnie kroimy ją w jak najcieńsze plastry i układamy na całej powierzchni dużego talerza, posypujemy startym parmezanem, rzucamy kapary. Cebulę kroimy w drobną kostkę i robimy małe kółko na środku talerza, pomidorek koktailowy kroimy na cztery i układamy na cebuli, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek i zioła prowansalskie mieszamy razem (najlepiej w słoiczku, otrzymamy wtedy jasny sos) i polewamy cienkim strumieniem całą potrawę, na koniec posypujemy wszystko świeżo zmielonym pieprzem, podajemy z grzankami z masłem czosnkowym.Smacznego!

Potrzebne przybory:

ostry nóż (ewentualnie krajalnica)

Jak podawać?

Podajemy jako przystawkę przed daniem głównym, miłym dodatkiem będzie wytrawne czerwone wino.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt15 zł
AutorEbernasty

Carpaccio z wołowiny: Podobne przepisy

Carpaccio z wołowiny: wypróbuj również

Tropem włoskich przysmaków – carpaccio

... Carpaccio to ten rodzaj potrawy, która ze względu na wygląd i sposób serwowania z początku nie zyskuje wielu koneserów. Wygląd tego włoskiego przysmaku może i nie jest zachęcający, ale za to jest pełne dobroczynnych dla organizmu właściwości ...

dawno temu

Pieczona wołowina

... . Często potrawy, które wydają się bardzo problematyczne w przygotowaniu, stają się łatwe, gdy posiądzie się znajomości kilku podstawowych zasad. Tak też jest z nierzadko płatającą figle wołowiną ... , że przygotowany przez ciebie kawałek mięsa ...

dawno temu

Kanapka z wołowiną nie tylko jako fast food!

... , a nawet parzenie, dzięki czemu staje się krucha i soczysta. Wiesz już o czym mowa? Nie łatwo przyrządzić dobrą wołowinę! Jednak, jeśli już nam wyjdzie, to jest jedną z najlepszych i najsmaczniejszych obiadowych potraw. ... , a nawet parzenie, ...

dawno temu

#dziejesienazywo: Jak wybierać wołowinę?

... 1875212 Wołowina to wciąz niedoceniane przez Polaków mięso. W przeciwieństwie do innych gatunków gości na naszych stołach zdecydowanie za rzadko. Roczynie spożywamy zaledwie 1,5 - 2 kg mięsa ... . Oprócz walorów smakowych wołowina zawiera duże ...

dawno temu

Tatar wołowy - przepis dla twardzieli

... Befsztyk tatarski to danie, na które nie wszyscy się skuszą. Surowa wołowina wiele z nas zapewne odstraszy, a szkoda, bo potrawa jest naprawdę bardzo smaczna i co więcej, drogie panie, przyrządza się ją wyjątkowo szybko. Nie ma tu smażenia, nie ...

dawno temu

Pikantna wołowina w winie

... Pikantna wołowina w winie to kolejna „kulinarna inspiracja KAMIS”. Mimo tych 2 godzin, które należy przeznaczyć na gotowanie, przepis jest łatwy i przyjemny w przygotowaniu. Kompozycja czosnku ... chili. Gotowe :) Tak przygotowaną pikantną ...

dawno temu

Stek wołowy

... jedzone mięso, do którego zalicza się baraninę, jagnięcinę, a także wołowinę. Jeżeli jesteś ciekawa, jakie potrawy można przyrządzić z wielbionej przez Amerykanów i nie tylko wołowiny, przeczytaj poniższy artykuł. W nim także znajdziesz przepis ...

dawno temu

Jakie mięso będzie najlepsze do tatara?

... Grzegorz Kwapniewski to jeden z najpopularniejszych rzeźników w Warszawie. Oferuje wysokiej jakości wołowinę Salers, Red Angus i Hereford w stekach typu bavette, ribeye i wiele innych rodzajów mięs. ... 1875209 Grzegorz Kwapniewski to jeden z ...

dawno temu

Pyszna lazania z wołowiną i grzybami

... jakiegoś ciekawego przepisu, który oprócz zdrowia dałby nam doznania smakowe? A próbowałyście kiedyś lazanii z wołowiną i grzybami? Pycha – polecam! Składniki: 0,75 kg chudego mielonego mięsa ...

dawno temu

Kitfo - potrawa ślubna z Etiopii

... naszego tatara. Kitfo to potrawa, której głównym składnikiem jest drobno siekana, surowa wołowina. Mięso musi być jak najbardziej krwiste, dlatego często dodatkowo podlewa się je jeszcze dodatkowo krwią ... pozycję wrogom, bądź wypłaszać ...

dawno temu

Jedzenie surowego mięsa

... Dania mięsne bez obróbki termicznej to żadna nowość, ale ostatnio zyskały na popularności. Coraz częściej na talerzach gości restauracji lądują befsztyki tatarskie, carpaccio czy sushi. Jakie ryzyko i jakie korzyści niesie ze sobą spożywanie ...

dawno temu

Baranina w ziołach - palce lizać!

... Masz czasem ochotę zjeść coś innego niż tradycyjne polskie kotlety lub mielone? Wołowina i wieprzowina ostatnio ci się przejadły? Kurczak lub inne białe mięso już ci się znudziły ...

dawno temu

Zupa gyros - jak ją zrobić?

... do gyrosa1 opakowanie zupy cebulowej1 cebulę1 czerwoną, zieloną i żółtą paprykę1 puszkę kukurydzypół butelki sosu cygańskiegopół butelki sosu chilipół litra śmietany 30%oliwę Krok 1 To danie z wołowiną ... lub wieprzowiną. Mięso i cebulę pokrój ...

dawno temu

Gorący pilaw na zimny dzień

... z wołowiną powinno się teraz gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż do momentu, kiedy ryż spęcznieje. Krok 7 Kiedy pilaw się ugotuje, a ryż będzie miękki należy odstawić rozgrzewające daniekuchni wschodniej w ciepłe miejsce na 15 minut. ...

dawno temu

Zupa strogonow

... także śmietanę. Na podstawie tej potrawy powstała zupa gulaszowa strogonow. Masz ochotę na zrobienie rozgrzewającej zupy strogonow z wołowiny? Nie trać okazji i już teraz zapoznaj się z poniższym przepisem na zupę strogonow. ... także śmietanę. ...

dawno temu

Kuchnia australijska: Anzac Biscuits

... Australijscy osadnicy przywieźli swoje poczucie smaku z osiemnastowiecznej Wielkiej Brytanii. Początkowo najpopularniejszymi przepisami były pieczona wołowina, irlandzki gulasz i pudding Yorkshire, jednak surowy klimat praktycznie uniemożliwiał ...

dawno temu

Powiązane Tematy