#dziejesienazywo: Jak wybierać wołowinę?
REDAKCJA • dawno temuO sezonowaniu mięsa opowiedział w #dziejesienazywo najpopularniejszy rzeźnik w stolicy, Grzegorz Kwapniewski.
Wołowina to wciąz niedoceniane przez Polaków mięso. W przeciwieństwie do innych gatunków gości na naszych stołach zdecydowanie za rzadko. Roczynie spożywamy zaledwie 1,5 — 2 kg mięsa. Oprócz walorów smakowych wołowina zawiera duże ilości substancji odżywczych. Mięso jest bogate w kwas foliowy czy witaminę B12, która chroni przed anemią. Wołowina pozytywnie wpływa na układ nerwowy oraz wspomaga tworzenie czerwonych krwinek. Mięso zawiera też znaczne ilości łatwo przyswajalnego żelaza. Jest cennym źródłem białka — w 100 g wołowiny znajduje się go aż 20 gramów.
Dobra wołowina to nie tylko ta pochodząca z ekologicznego gospodarstwa. Aby mięso zyskało najlepszy smak i aromat, nie można spożywać go od razu po uboju. Najsmaczniejsze mięso wołowe to takie, które w odpowiednich warunkach spędziło od 2 do 3 tygodni.
Zobacz również: Przechowywanie wędlin — jak zachować ich świeżość?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze