Składniki:
buraki (ok. 1,5 kg),
jabłka (2 mniejsze lub jedno duże),
ogórek kiszony (2-3 średniej wielkości),
cebula (jedna duża),
czosnek (2-4 ząbki),
liść laurowy, sól, pieprz, majeranek,
cukier do smaku,
wywar naturalny lub z kostki
Jak przyrządzić?
Buraczki oczywiście gotujemy aż do miękkości (uwaga, żeby nie przegotować), obieramy, trzemy na tarce z grubymi oczkami, zalewamy wywarem i dodajemy grubo pokrojone: czosnek, cebulę, jabłko(a), ogórek kiszony oraz wrzucamy liść laurowy (2 sztuki). Można też ziele angielskie, jak ktoś lubi, i majeranek (nie przesadzić, bo barszcz będzie gorzki). Wszystko to wygląda jak jakiś kompost, ale w takim stanie odstawiamy na noc w chłodne miejsce i na drugi dzień przecedzamy, doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do własnego smaku. Gwarantuję, że jest pyszny.
Potrzebne przybory:
duży garnek, tarka
Jak podawać?
Dobry samodzielnie, ale najlepszy z uszkami lub pasztecikami.
Uwagi:
Nie podaję ścisłych proporcji, bo sami najlepiej dopasujemy sobie smak barszczu (np. ja lubię czosnek, ale jak się przesadzi, to wyjdzie mdły, a jak za dużo majeranku, to za gorzki). Natomiast jak przesadzimy z wywarem w stosunku do buraków, to zawsze możemy poratować się kilkoma torebkami barszczyku instant Knorra. Z czasem gotowania też jest różnie.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Aneta |