Pieczarkowa - tradycyjna - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 30 dag pieczarek
- średnia marchew
- duża cebula
- kawałek selera
- mała pietrucha
- troszkę pora
- mięso rosołowe na wywar np. skrzydełka (2 szt.)
- vegeta lub inna przyprawa np. kucharek
- oczywiscie woda
- śmietana
- mąka

Jak przyrządzić?

Nastawiamy garnek z wkładką rosołową, niech się gotuje (garnek 2l). Przygotowujemy warzywa - marchew, pietrucha, seler, pora kroimy na plasterki lub mniejsze części. Pieczarki kroimy w półplasterki, cebulę w kostkę. Jak woda się zaczyna gotować odlewamy do mniejszego garnka troszkę wody i wrzucamy do niej pieczrki z cebulą a do garnka z mięskiem po ok. 20 min. od wrzenia wrzucamy pozostale warzywa (powinny się także pogotować ok. 15-20 minut). Do jednego i drugiego garnka dodajemy przyprawe do zupy (wg własnego uznania i przyzwyczajenia). Pieczarki po ok. 20 minutach są ugotowane z cebulka i wrzucamy je wraz z wywarem do garnka z ugotowanymi warzywami. W ten sposób otrzymujemy tzw. zupę w czystej postaci i nadającą się do przechowywania w lodówce. Jednakże aby zupę ukończyć należy ją jeszcze zagęścić poprzez dodanie do niej rozrobionej mąki z wodą (zimną) i śmietaną. Po dodaniu zagęszczacza zupa powinna się pogotować przez ok. 7 minut.

Potrzebne przybory:

Deska, nóż, garnek, łyżki, talerze i apetyt :)

Jak podawać?

W moim domu przyjęte jest podawanie do tej zupy chleba z masłem a jeżeli ktoś lubi to można także z czosnkiem i solą. Smacznego :)

Uwagi:

Ja nie przechowuję zupy już zagęszczonej w lodówce ale jej "czystą postać".

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania50 min.
Trudnośćprosty
Porcje5-6
AutorHajduczek

Pieczarkowa - tradycyjna: Podobne przepisy

Pieczarkowa - tradycyjna: wypróbuj również

Zupa pieczarkowa z ryżowymi knedlami

... Zupa pieczarkowa jest smaczna, a jej przygotowanie zajmuje tylko chwilę. Skoro jednak idzie weekend, to może chciałabyś poświęcić trochę więcej czasu na odprężające gotowanie? Spróbuj zrobić zupę pieczarkową z knedelkami. Nie będziesz żałowała. ...

dawno temu

Poznaj nowe spojrzenie na tradycyjną kuchnię polską

... Chociaż ostatnio coraz częściej wybieramy potrawy kuchni włoskiej lub chińszczyznę, nie zapominajmy o tradycyjnej kuchni polskiej! Wyciągnij z szuflady zakurzone, babcine lub mamusine przepisy ... dodaj mieszankę do ogórków pokrojonych w cienkie ...

dawno temu

Tradycyjna musztarda ozdobą stołu

... W kwestii żywienia Polacy coraz chętniej decydują się na eksperymenty, ale nawet najbardziej odważni pozostają wierni sprawdzonym smakom. Z tego właśnie powodu tradycyjne dodatki do dań, takie jak musztarda, cieszą się niezmienną popularnością. ...

dawno temu

E-booki czy tradycyjne książki?

... i mają to „we krwi”. Czy czytaniu tradycyjnych książek zagraża Internet i powszechne w nim e-booki - książki w wersji cyfrowej? ... %. Polacy kupują prawdopodobnie więcej książek niż czytają, uważając je za doskonały prezent na różne okazje. Czy ...

dawno temu

Tradycyjna sałatka jarzynowa

... Najnowszym trendem w sztuce kulinarnej (obok wymyślania nowych potraw z nieodkrytymi jeszcze składnikami) jest powrót do tradycyjnej kuchni narodowej. Okazuje się bowiem, że kierując ... jarzynowąTendencja do korzystania z tradycyjnych przepisów ...

dawno temu

Szczoteczka elektryczna czy tradycyjna? Plusy i minusy

... Czy szczoteczki elektryczne do pielęgnacji jamy ustnej przekreślają całkowicie szczoteczki tradycyjne? ... okrągłą i mniejszą od tradycyjnej. To zapewni dotarcie w najdalsze zakątki jamy ustnej. Kolejną rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę, jest ...

dawno temu

E-booki zastąpią tradycyjne książki?

... Liczba nowych tytułów wydawanych w postaci elektronicznej znacznie wzrosła w ostatnich miesiącach. Rośnie także ich sprzedaż. Czy to oznacza, że nowoczesne książki wyprą z rynku te tradycyjne ... kilka moich ulubionych książek i coś nowego. ...

dawno temu

Strogonow - przepis tradycyjny

... Danie to jest popularne w Polsce i za granicą, podawane w formie zupy na gorąco. Kombinacja kuchni francuskiej i rosyjskiej, w Polsce znana jako Strogonow. Skąd pochodzi, jak je przyrządzić i jakie składniki dodać? Oto tradycyjny przepis. ...

dawno temu

IV Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia 2015

... IV Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia 2015 odbędą się w dniach 17-19 kwietnia w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie przy ul. Marsa 56c. Wstęp jest bezpłatny. ... świadomych Polaków, którzy poszukują ...

dawno temu

Maseczki do twarzy – tradycyjne, w płachcie, domowe

... drogeryjnych, w tym maseczki tradycyjne i maseczki w płachcie. Przy odrobinie chęci bez trudu zrobimy też maseczkę domową. ... trądzikowej, atopowej, tłustej, wrażliwej i naczynkowej. Tradycyjne maseczki do twarzy Większość maseczek ma kremową ...

dawno temu

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

... smak grzybom. Oczywiście najlepiej smakuje mięso z dodatkiem grzybów przywiezionych prosto z lasu. Jednakże wcale nie ustępują im w smaku polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym. Nie trać czasu ... i już teraz zobacz, jak zrobić polędwiczki w ...

dawno temu

Risotto z pieczarkami

... jest przygotowanie nieco urozmaiconego risotta z pieczarkami. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, w jaki sposób przyrządza się nie tylko tradycyjne risotto, lecz również jego udoskonaloną odmianę. ... jest przygotowanie nieco ...

dawno temu

Ponadczasowe gołąbki – jakie Ty wybierasz?

... Tradycyjne gołąbki – kto ich nie lubi? To proste w wykonaniu danie złożone z ryżu i mięsa owiniętych w liście kapusty, to potrawa, która smakuje wyśmienicie, a sztuka jej przyrządzenia wcale ... do potrawy, by uzyskać całkiem nowy smak, lub ...

dawno temu

Placki ziemniaczane z sosem - jak szybko i jak świetnie

... Przepis na placki ziemniaczane jest bardzo prosty, ale zawsze warto podawać je z sosem, danie zyskuje wtedy zupełnie nowy wymiar. Najbardziej popularne są placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, a co byś powiedziała na placki ziemniaczane z ...

dawno temu

Zapiekanka z mięsa mielonego - jak ją przygotować?

... A może zaczniesz tydzień od dania mięsnego? Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego brzmi może niezbyt wyszukanie, ale za to smakuje znakomicie. Można ją podać z sosem pieczarkowym, choć niektórzy, zwłaszcza dzieci, polewają ją często ...

dawno temu

Jak dodać ekstrawagancji wielkanocnym daniom?

... Chociaż na co dzień wiele z nas preferuje przepisy nowoczesne i niekonwencjonalne, w święta chętnie sięgamy po dania tradycyjne. Podczas wielkanocnego śniadania nie może bowiem zabraknąć białego ...

dawno temu

Lasagne z kurczakiem

... dań stanowią ciekawe urozmaicenie codziennego menu. Jeśli czujesz, że potrzebujesz zmian, a nie masz pojęcia na czym mogą one polegać, przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się nie tylko, jak powinny wyglądać tradycyjne lasagne, lecz również ...

dawno temu

Powiązane Tematy