Składniki:
- 30 dag pieczarek
- średnia marchew
- duża cebula
- kawałek selera
- mała pietrucha
- troszkę pora
- mięso rosołowe na wywar np. skrzydełka (2 szt.)
- vegeta lub inna przyprawa np. kucharek
- oczywiscie woda
- śmietana
- mąka
Jak przyrządzić?
Nastawiamy garnek z wkładką rosołową, niech się gotuje (garnek 2l). Przygotowujemy warzywa - marchew, pietrucha, seler, pora kroimy na plasterki lub mniejsze części. Pieczarki kroimy w półplasterki, cebulę w kostkę. Jak woda się zaczyna gotować odlewamy do mniejszego garnka troszkę wody i wrzucamy do niej pieczrki z cebulą a do garnka z mięskiem po ok. 20 min. od wrzenia wrzucamy pozostale warzywa (powinny się także pogotować ok. 15-20 minut). Do jednego i drugiego garnka dodajemy przyprawe do zupy (wg własnego uznania i przyzwyczajenia). Pieczarki po ok. 20 minutach są ugotowane z cebulka i wrzucamy je wraz z wywarem do garnka z ugotowanymi warzywami. W ten sposób otrzymujemy tzw. zupę w czystej postaci i nadającą się do przechowywania w lodówce. Jednakże aby zupę ukończyć należy ją jeszcze zagęścić poprzez dodanie do niej rozrobionej mąki z wodą (zimną) i śmietaną. Po dodaniu zagęszczacza zupa powinna się pogotować przez ok. 7 minut.
Potrzebne przybory:
Deska, nóż, garnek, łyżki, talerze i apetyt :)
Jak podawać?
W moim domu przyjęte jest podawanie do tej zupy chleba z masłem a jeżeli ktoś lubi to można także z czosnkiem i solą. Smacznego :)
Uwagi:
Ja nie przechowuję zupy już zagęszczonej w lodówce ale jej "czystą postać".
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5-6 |
Autor | Hajduczek |