Składniki:
1 kg ziemniaków,
1 podwójna pierś kurczaka,
czarne oliwki bez pestek (mały słoiczek),
3 duże pomidory,
jogurt naturalny (średni kubeczek),
2 jajka,
2 ząbki czosnku,
tłuszcz do wysmarowania naczynia,
30 dag boczku lub wędzonki,
bazylia, oregano, sól, pieprz ziołowy.
Jak przyrządzić?
1. Ugotować ziemniaki na pół twardo, pokroić w grubsze plastry (5-7 mm).2. Pierś kurczaka umyć, ugotować, pokroić w grubą kostkę.3. Boczek pokroić w gruba kostkę, zesmażyć, aż się zarumieni, pod koniec smażenia wcisnąć dwa małe ząbki czosnku. 4. Pomidory sparzyc, obrać ze skóry, wydrążyć gniazda, pokroić w dużą kostkę.5. Połączyć kurczaka, boczek, pomidory, wymieszać, dusić razem 10 minut, aż się zrobi w miarę jednolity farsz (pomidory rozmiękną), doprawić solą i pieprzem ziołowym do smaku.6. Naczynie wysmarować tłuszczem, układać warstwami: plastry ziemniaków - farsz - posypać oliwkami w połówkach - plastry zieniaków.7. Jogurt połączyć z dwoma jajkami, wymieszać aż powstanie jednolity sos, doprawić bazylią, oregano.8. Polać zapiekankę sosem.9. Piec w piekarniku w temp. 170 st. aż się wierzch zarumieni (ok. 30 minut).
Potrzebne przybory:
wyciskacz do czosnku, szklane naczynie do zapiekania lub brytfanna
Jak podawać?
Posypać natką pietruszki, podawać z białym winem, bardzo dobre danie także pod podgrzaniu w kuchence mikrofalowej (2 minuty) (w lodówce zapiekanka się "scala" i nie rozpada, tak jak może się to zdarzyć zaraz po upieczeniu).
Uwagi:
Można zrezygnować z czosnku, zmienić przyprawy, według gustu, zamiast świeżych pomidorów dodać pomidory z puszki.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | srednia |
Przybliżony koszt | 35 zł |
Autor | Carmen |