Sk艂adniki:
60 dag szynki wieprzowej, 5-6 pieczarek sredniej wielkosci, 6 cebul (srednie), 1 lyzka masla, smalec, 1 lyzka suszonych grzybow, 1-2 plastry kandyzowanego ananasa, 7 - suszonych sliwek bez pestek, 1 lyzka rodzynek, 1 czrwona papryka, 3 pomidory, 2 winne jablka, 4 zabki czosnku, 2 ogorki kiszone, ciemny sos sojowy - 2-3 lyzki, pieprz czarny mielony, sol przyprawy (papryka slodka i ostra, chilli - do smaku - 1 lyzka przypraw do miesa duszonego "Kamis", 2 l. laurowe, 5 ziaren jalowca, 5 ziaren ziela ang., 8 ziaren czarnego pieprzu.
Jak przyrz膮dzi膰?
Pieczarki obrac ze skorki, obciac korzonki, oplukac i pokroic na plasterki. Cebule obrac i pokroic w kostke, 1 lyzke masla wlozyc do garnka (4 l), stopic, dodac cebule i zeszklic ja, dodac pieczarki i dusic... Szynke oczyscic z blon i tluszczu, oplukac, osaczyc, pokroic w kostke w poprzek wlokien (2x2), posolic, oproszyc maka. Na patelni rozgrzac smalec (1 lyzke). Na goracy tluszcz wkladac partiami kawalki szynki i rumienic z 2 stron (smalec uzupelniac w miare potrzeb). Zrumienione kawalki przekladac do duszacych sie pieczarek,a na pozostalym tluszczu zeszklic na zloto 4 cebule pokrojone w talarki i dolozyc do garnka. Dodac liscie laurowe, jalowiec, pieprz czarny i ziele ang.Do garnka dodac suszone grzyby, ananas pokrojony w kawalki, susz, sliwke pokrojona w paski, rodzynki. Dodac 1 papryke czerwona (oczyszczona i pokrojona w kostke), 3 twarde pomidory (b/skorki) pokrojone w kostke, 2 jablka pokrojone w kostke, calosc uzupelnic przegotowana woda, dodac 4 posiekane zabki czosnku, 1 cebule pokrojona w talarki, 2 ogorki kiszone pokrojone w kostke i dusic na wolnym ogniu 20 - 30 min. (do miekkosci miesa). Doprawic do smaku: sos sojowy ciemny, pieprz czarny, sol, papryke slodka, ostra i chili - rowno), dodac 1 lyzeczke przyprawy do miesa duszonego. Uzupelniac woda w razie potrzeby.
Uwagi:
Podawac z ryzem, ziemniakami lub spaghetti z dodatkiem zielonej salaty z sosem smietanowym (smietana, koperek, szczypiorek, ocet winny lub sok z cytryny, cukier, pieprz).
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Porcje | 8-10 porcji |
Kaloryczno艣膰 | srednia |
Autor | bern |