Kurczak KFC prawie oryginal

Przepis kulinarny

Składniki:

skrzydełka ok. 20 szt., przyprawy, tj: papryka,chili w proszku, papryka slodka, mąka, bułka tarta, woda, sól, ok. 1 litr oleju, najlepiej dobrego, np. kujawski.

Jak przyrządzić?

Skrzydelka myjemy, solimy, dodajemy przyprawy w zaleznosci od upodoban (wazne, zeby nie sypac przypraw w panierke, poniewaz sie pali w oleju). Wstawiamy do lodowki na okolo 30 min. Po wyjeciu z lodowki przechodzimy do panierowania. Przygotowujemy make z bulka tarta pol na pol, obok garnek z zimna woda. Skrzydelka obtaczamy w mace z bulka tarta, nastepnie zanurzamy w wodzie, jeszcze raz panierka jak wyżej i wprost do oleju o min. temperaturze 180 stopni (głeboki tłuszcz).

Uwagi:

Panierka moze zawierac wieksza ilosc bulki, dzieki czemu kurczak uzyska bardziej zlocisty kolor. Mozna odciac bezmiesne koncowki skrzydelek i rozdzielic je na pol, jak w KFC :-)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt12 zł
Autormwalczak2

Kurczak KFC prawie oryginal: Podobne przepisy

Kurczak KFC prawie oryginal: wypróbuj również

Powiązane Tematy