Składniki:
skrzydełka ok. 20 szt., przyprawy, tj: papryka,chili w proszku, papryka slodka, mąka, bułka tarta, woda, sól, ok. 1 litr oleju, najlepiej dobrego, np. kujawski.
Jak przyrządzić?
Skrzydelka myjemy, solimy, dodajemy przyprawy w zaleznosci od upodoban (wazne, zeby nie sypac przypraw w panierke, poniewaz sie pali w oleju). Wstawiamy do lodowki na okolo 30 min. Po wyjeciu z lodowki przechodzimy do panierowania. Przygotowujemy make z bulka tarta pol na pol, obok garnek z zimna woda. Skrzydelka obtaczamy w mace z bulka tarta, nastepnie zanurzamy w wodzie, jeszcze raz panierka jak wyżej i wprost do oleju o min. temperaturze 180 stopni (głeboki tłuszcz).
Uwagi:
Panierka moze zawierac wieksza ilosc bulki, dzieki czemu kurczak uzyska bardziej zlocisty kolor. Mozna odciac bezmiesne koncowki skrzydelek i rozdzielic je na pol, jak w KFC :-)
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | mwalczak2 |