Składniki:
Marynata:
- 0,5 kg schabu
- zioła: ja preferuję tymianek, bazylię, oregano, cząber, rozmaryn
- parę ziarenek jałowca lub mielony jałowiec
- oliwa
- świeżo mielony pieprz
- łyżka soku z cytryny
- czosnek (wedle uznania, ja daję baaardzo dużo ;))
Pozostałe składniki:
- kostka rosołowa
- lampka białego, wytrawnego wina
- mąka
- olej do smażenia
Jak przyrządzić?
Mięso kroimy w plastry i lekko (!) rozbijamy. Z ziół, rozdrobnionych ziarenek jałowca, rozgniecionego czosnku, soku z cytryny, oliwy i pieprzu robimy marynatę, którą zalewamy mięso i wkładamy na parę godzin do lodówki (najlepiej jeśli mięso całą noc poleży w tej marynacie). Następnie mięso delikatnie oprószamy mąką i obsmażamy z każdej strony (w środku musi być surowe, więc obsmażamy wszystko tylko chwilkę). Mięso przekładamy do rondla, zalewamy 2 szklankami bulionu, dodajemy jeszcze trochę ziół i jałowca, ewentualnie czosnek, i dusimy na małym ogniu ok. godziny. W razie potrzeby podlewamy przegotowaną wodą. Pod koniec duszenia wlewamy lampkę wina i jeszcze ok. 10-15 min. dusimy.
Potrzebne przybory:
Rondel, patelnia, półmisek, tłuczek do mięsa.
Jak podawać?
Potrawę wykładamy na półmisek lub bezpośrednio na talerz i polewamy powstałym sosem (sos powinien być gęsty, w razie potrzeby zaciągnąć mąką). Polecam do tego dobrą sałatkę lub warzywa duszone-wedle uznania.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Autor | Clover |