Jabłecznik Królewski

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto: 3 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka, 1 kostka margaryny.
4 budynie waniliowe, 2 kg jabłek, 1 szkl. białego wina (według uznania), 1 l soku jabłkowego, 1/4 szkl. cukru.

Jak przyrządzić?

Wyrobić ciasto z podanych składników, schłodzić. Zimne ciasto wyłożyć na blachę. Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posypać nimi ciasto. W międzyczasie rozprowadzić budynie w szklance soku jabłkowego, resztę soku wymieszać z winem i zagotować. Z gotujacego się wina z sokiem zrobić budyń. Wylać na jabłka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni przez około 1 godzinę.

Potrzebne przybory:

garnek, tarka, blaszka

Uwagi:

W trakcie chłodzenia się ciasta zetrzeć jabłka i zrobić budyń. Blaszka powinna mieć wymiary około 26 cm/38 cm.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Trudnośćprosty
AutorMadziorka

Jabłecznik Królewski: Podobne przepisy

Jabłecznik Królewski: wypróbuj również

Powiązane Tematy