Składniki:
Ciasto: 3 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka, 1 kostka margaryny.
4 budynie waniliowe, 2 kg jabłek, 1 szkl. białego wina (według uznania), 1 l soku jabłkowego, 1/4 szkl. cukru.
Jak przyrządzić?
Wyrobić ciasto z podanych składników, schłodzić. Zimne ciasto wyłożyć na blachę. Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posypać nimi ciasto. W międzyczasie rozprowadzić budynie w szklance soku jabłkowego, resztę soku wymieszać z winem i zagotować. Z gotujacego się wina z sokiem zrobić budyń. Wylać na jabłka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni przez około 1 godzinę.
Potrzebne przybory:
garnek, tarka, blaszka
Uwagi:
W trakcie chłodzenia się ciasta zetrzeć jabłka i zrobić budyń. Blaszka powinna mieć wymiary około 26 cm/38 cm.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Madziorka |