Składniki:
1/2 kg mąki,
5 dkg drożdży,
10 dag cukru,
10 dag margaryny,
1 szkl. mleka,
mały cukier waniliowy,
2 jaja,
szczypta soli.
Jak przyrządzić?
Rozczyn: drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać 1-2 łyżki mąki i kilka łyżek ciepłego mleka (konsystencja rozczynu powinna być półgęsta). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiać do miski. Jaja utrzeć z reszą cukru oraz cukrem waniliowym. Do mąki dodać utarte jaja, sól, wyrośnięty rozczyn oraz resztę mleka (ciepłego). Wyrabiać przez ok. 10 minut (energicznie - najlepiej dać chłopu ;-)). Na koniec dodać roztopiony tłuszcz (letni). Wyrabiać jeszcze kilka minut. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na ok. 2 godziny).
Uwagi:
Z tego ciasta piekę drożdżówkę (z owocami lub samą kruszonką), rogale, tzw. "szneki" (małe drożdżówki z serem, makiem, dżemem itp) albo strucle.
Ciasto powinno wyjść nawet laikowi.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | Catrinna |