Składniki:
piwo, żółtka, mąka, sól tłuszcz do smażenia, cukier puder do posypania.
Jak przyrządzić?
Bierzemy 2 jednakowe szklanki, do jednej wbijamy żółtka tyle ile chcemy mieć ciasta (od 3 do 8), do drugiej szklanki wlewamy na taką wysokość piwa ile sięgają żółtka. Dodajemy to do mąki, solimy (nawet sporo), zagniatamy ciasto. Od razu wałkujemy na cienkie placuszki, wykrajamy nożem podłużne paski, nacinamy środek, przeplatamy i smażymy z obu stron... Wyjmujemy na papierowy ręcznik, posypujemy cukrem pudrem.
Uwagi:
Szybki łatwy przepis, zwykle robi je w domu mój mąż. Przepis nie zawiera cukru, dlatego faworki się nie przypalają. Sa lekkie i puszyste, chrupiące. Polecam. Przepis jest elastyczny tzn. nie ma ścisłej ilości produktów, sami decydujemy czy chcemy tylko zrobić przyjemność ukochanemu czy spodziewamy się dużej liczby gości. Wtedy tylko zwiększamy ilośc żółtek, piwa i mąki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Sammy |