Składniki:
Ciasto: 40 dag mąki, 20 dag margaryny, jajko, żółtko, 10 dag cukru, torebka cukru waniliowego
Nadzienie: 25 dag orzechów włoskich, 10 dag rodzynków, 50 g kiełków pszenicy, 50 g miodu, 50 ml rumu (lub aromatu), 2 łyżki soku z cytryny, 10 dag cukru.
Polewa: 10 dag cukru pudru, 25 ml rumu.
Jak przyrządzić?
Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki. Orzechy zemleć, rodzynki sparzyć, wymieszać z pozostałymi skł. nadzienia. Ciasto podzielić na pół. Pierwszą część rozłożyć na blaszce, na nim dokładnie rozprowadzić nadzienie, przykryć drugą warstwą ciasta i nakłuć ją widelcem. Piec przez 20 minut (250 stopni). Ostudzone ciasto polać polewą (utrzeć składniki).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 15 |
Autor | Emilka |