Sk艂adniki:
4 jajka,
1 szklanka maki,
1 szklanka cukru,
1 lyzeczka proszku do pieczenia,
1 litr smietanki kremowki,
4 opakowania SmietanFixu (Dr Oetker),
1 puszka mleka slodzonego zageszczonego.
Jak przyrz膮dzi膰?
Bialka odzielic od zoltek, nastepnie ubic je na sztywna piane. Potem dodawac zoltka po jednym, caly czas miksujac. Kiedy wszystkie zoltka sa juz dodane, caly czas miksujac, dodawac po trochu cukier. Zmniejszyc obroty miksera do minimum i po trochu dodawac make wymieszana z proszkiem do pieczenia. Upiec powyzszy biszkopt w temperaturze 180 st. przez pol godziny. Puszke mleka gotowac w kapieli wodnej (czyli w garnku wypelnionym woda) przez trzy godziny. Po tym czasie, po schlodzeniu i otwarciu puszki powstanie masa toffi. Smietanke ubic ze SmietanFix'em, bez cukru. Upieczony i wystygly biszkopt przekroic na pol (tak jak kroi sie warstwy biszkopta na tort). Dolna warstwe biszkopta wysypac delikatnie SmietanFix'em, aby nie zamokl od bitej smietany, nastepnie wylozyc bita smietane na te warstwe, przykryc druga. Delikatnie wylozyc na nia mase toffi, a na nia ulozyc orzechy wloskie. Ciasto wlozyc do lodowki, najlepiej na noc. Nastepnego dnia - smacznego!
Jak podawa膰?
Pokrojona w kwadratowe kawalki, z kawa capuccino lub czerwona herbatka.
Uwagi:
Uwag jest troszke...
- bialka ubijamy bez cukru, w przeciwnym wypadku ubijac bedziemy dlugo i nieskutecznie.
- przy dodawaniu maki do masy jajecznej proces musi byc jak najkrotszy, mimo ze nie nalezy sypac calej maki od razu.
- ugotowane mleko w zakmnietej puszcze musi byc schlodzone, bo jesli zostanie otwarte od razu po ugotowaniu, po prostu wybuchnie, malowniczo packajac sufit w kuchni i narazajac na remont.
- masa toffi jest, w stosunku do biszkoptu, dosc twarda, wiec nalezy ja przed wylozeniem rozmieszac w puszce, po otwarciu.
- puszke mleka najlepiej jest zaczac gotowac wczesniej, nawet poprzedniego dnia, i przechowac w lodowce.
- ciasto jest bardzo delikatne, a jednoczesnie bardzo smaczne i trudno jest nie zjesc drugiego kawalka :)
Jeszcze jedno: ze wzgledu na moja dziewczyne ciasto jest wegetarianskie i nie zawiera niczego, co mogloby powstrzymac wagetarianina przed zjedzeniem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Kaloryczno艣膰 | niska :) |
Przybli偶ony koszt | 20 z艂 |
Autor | krn78 |