Składniki:
szpinak mrożony,
1-2 cebule,
1 ząbek czosnku,
śmietana (słodka,gęsta),
mleko,
makaron (mnie najlepiej pasują muszelki),
oliwa z oliwek (ewentualnie olej),
bazylia,
sól,
wegeta,
cukier.
Jak przyrządzić?
Lekko podsmazamy drobno pokrojona cebulke na oliwie (uwazac zeby nie przesmazyc!), dodajemy mrozony szpinak (na oko z pol opakowania). Dusimy to razem, jak sie dobrze razem polaczy i podsmazy dodajemy czosnek, przyprawy i smietanke. Sos jest bardzo gesty, doprowadzamy go do odpowiedniej konsystencji rozcienczając mlekiem. Zagotowac i gotowe - proscizna!
Potrzebne przybory:
garnek, noz, kuchenka gazowa/elektryczna :)
Jak podawać?
na cieplo - polewac makaron.
Uwagi:
Sos powinien być slodkawy, ale uwazajcie z cukrem. Im wiecej dodacie cebulki tym bedzie bardziej słodkie - wedlug uznania :)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Yoko |