Składniki:
4 dag. drożdży, ok. 1/2 kg mąki, 1/2 szkl. wody, sól, cukier, oliwa z oliwek.
Jak przyrządzić?
Z drożdży, wody, części mąki, połowy łyżeczki cukru i ok. łyżeczki soli zrobić rozczyn i pozostawić na godzinkę w ciepłym miejscu w naczyniu przykrytym czystą szmatką. Po godzinie wysypać resztę mąki na stolnicę, po środku zrobić wgłębienie i wlać do niego rozczyn oraz około 4 łyżki oliwy. Wyrobić ciasto (wyrabiać jak najdłużej) i pozostawić na około 2-3 godziny w ciepłym miejscu przykryte szmatką (co godzinę wyrabiać żeby nie przeschło). Im dłużej ciasto poleży w ciepłym tym lepsza będzie pizza (idealna będzie po ok. 5-6 godzinach). Formować placek, posmarować sosem i układać resztę składników i ser. Świetne efekty daje skropienie pizzy oliwą z oliwek. Piec 10-15 minut w 250 st.
Potrzebne przybory:
stolnica, szmatka, miska (garnek), 2 ręce :)
Uwagi:
Troszkę próbowałem i takie ciasto daje najlepsze efekty.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 240 min. |
Porcje | 3 |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | fabick |