Składniki:
• 300 g ryżu do risotto Arborio (Riso Gallo - najlepszy ryz do risotto)• 300 g borowików• 1 kieliszek białego wina• 1 posiekana cebula• 40 g oliwy z oliwek• 60 g parmezanu• 1 szczypta kminku• 100 masła• 12 krewetek królewskich• 1 litr warzywnego bulionu
Jak przyrządzić?
Oczyść grzyby. Na patelni o cienkim dnie podsmaż delikatnie cebulę, grzyby i dodaj ryż - mieszając. Dodaj wina i pozwól żeby alkohol wyparował. Gotuj, dodając bulionu i mieszając drewnianą łyżką. Poczekaj aż ryż stanie się al dente.
Uwagi:
Przygotowanie potrawy moze zajac troche czasu - ja zazwyczaj dodaje wiecej wina i bulionu, czekajac az ryz bedzie gotowy. Potrawa jest wysmienita - polecam ja wszystkim. Rekomendowany ryz - Arborio Riso Gallo, prawdziwy włoski ryz do risotto. Zupelnie inny niz tradycyjne ryze. Dzieki niemu potrawa staje sie kremowa i al dente.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 23 |
Autor | Ola |