Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- mieszanka warzyw (może być np.zupa wiosenna-mrożonka)
- woreczek ryżu
- 3 jajka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- przyprawa curry w proszku
Jak przyrządzić?
Filety kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju (solimy i pieprzymy). Następnie dodajemy warzywa i smażymy dalej. Po krótkiej chwili podlewamy TROCHĘ wodą aby się nie przypaliło, mieszamy co chwilę. Kiedy warzywa będą już miękkie, ale żeby się nie rozpadały, dodajemy wcześniej ugotowany ryż. Powoli podgrzewamy aby się nie przypaliło. Na drugiej patelni smażymy jajka (jak na jajecznicę). Przyprawiamy solą i pieprzem. Po usmażeniu jajek łączymy je razem z warzywami i ryżem. Ściągamy z ognia i doprawiamy, na końcu posypujemy przyprawą curry. Mieszamy i gotowe!
Potrzebne przybory:
duża i głeboka patelnia (na 4 porcje), druga patelnia (mała), deska, nóż.
Jak podawać?
Jest to potrawa która jest całym daniem w jednej patelni.
Uwagi:
Jajka smażymy osobno bo jeżeli wbijemy je wczesniej do ryżu to zrobi się ciapa.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Madzia |