Składniki:
1 budyń śmietankowy, 1 cukier waniliowy, 1/2 kg sera białego (najlepiej trzykrotnie mielonego), 20 dag cukru, 15 dag masła, 6 jajek, migdały, rodzynki, polewa czekoladowa.
Jak przyrządzić?
Do miski przekładamy ser, żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, łączymy z serem ucierając, dodajemy stopione i ostudzone masło, dodajemy budyń w proszku, migdały pokrojone w słupki i rodzynki, ucieramy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą. Przekładamy do tortownicy. Pieczemy 50 min. w 180C.
Uwagi:
Po upieczeniu polać polewą czekoladową, można jeszcze posypać wiórkami kokosowymi. Polecam ten pulchniutki i pyszny serniczek, który robię obowiązkowo na święta i na niedzielę :) Aha, rodzynki najlepiej zalać wrzątkiem na około godzinkę przed dodaniem do ciasta.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Serduszko |