Składniki:
2 piersi kurczaka,
2 ząbki czosnku,
świeże gałązki szałwii,
masło,
1/2 cytryny,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Piersi przekroić na pół wzdłuż (tak jak się przekrawa bułkę), nie rozbijać, posolić i popieprzyć, ułożyć na nich odarte liście szałwii, lekko zgniecione w rękach (żeby "puściły" aromat, skropić cytryną. Odstawić na 1/2 godziny - 45 minut do lodówki. Na patelni, na bardzo małym ogniu, rozpuścić masło - uważać na ogień, żeby się nie przypaliło! Do rozpuszczonego masła dodać pokrojony cieniutko czosnek i chwilę go poddusić, włożyć piersi kurczaka razem z szałwią i ewentualnie sokiem z cytryny, który spłynął, smażyć na wolnym ogniu z obu stron.
Uwagi:
Masło w połączeniu ze świeżą szałwią daje cudowny smak, gorąco polecam! Ja podaję ze świeżymi ciabattami i sałatą z cytryną i oliwą.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | maggiore |