Petto di pollo alla salvia

Przepis kulinarny

Składniki:

2 piersi kurczaka,
2 ząbki czosnku,
świeże gałązki szałwii,
masło,
1/2 cytryny,
sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Piersi przekroić na pół wzdłuż (tak jak się przekrawa bułkę), nie rozbijać, posolić i popieprzyć, ułożyć na nich odarte liście szałwii, lekko zgniecione w rękach (żeby "puściły" aromat, skropić cytryną. Odstawić na 1/2 godziny - 45 minut do lodówki. Na patelni, na bardzo małym ogniu, rozpuścić masło - uważać na ogień, żeby się nie przypaliło! Do rozpuszczonego masła dodać pokrojony cieniutko czosnek i chwilę go poddusić, włożyć piersi kurczaka razem z szałwią i ewentualnie sokiem z cytryny, który spłynął, smażyć na wolnym ogniu z obu stron.

Uwagi:

Masło w połączeniu ze świeżą szałwią daje cudowny smak, gorąco polecam! Ja podaję ze świeżymi ciabattami i sałatą z cytryną i oliwą.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje2-3
Przybliżony koszt10 zł
Autormaggiore

Petto di pollo alla salvia: Podobne przepisy

Petto di pollo alla salvia: wypróbuj również

Powiązane Tematy