Składniki:
1/2 kg szynki lub kiełbasy szynkowej, 1 duża czerwona paryka, 3/4 słoika ogórków konserwowych (słoik 0,9 l), 2 średnie cebule, 2 pomidory, oliwa z oliwek, sól, pieprz, maggi, vegeta do smaku.
Jak przyrządzić?
Szynkę, paprykę i ogórki pokroić w paseczki, cebulę w bardzo drobną kostkę, pomidory w średnią kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z 1-2łyżkami oliwy z oliwek, doprawić solą lub vegetą, pieprzem i maggi.
Potrzebne przybory:
deska do krojenia, nóż, łyżka, miska
Jak podawać?
sałatka najlepiej smakuje zaraz po zrobieniu, dlatego robić taką porcę, aby raczej nie została do dnia nastepnego.
Uwagi:
Sałatki podobnej również nie znalazłam w żadnej książce kucharskiej ani w gazetach kulinarnych, podobnie jak mojego przepisu na wigilijnego karpia w kwaśnicy.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | DAMAJANTE |