Składniki:
ok. 2 kg ziemniaków, 30 dag chudego boczku, 30 dag szynki lub resztki różnego rodzaju wędlin, 3-4 cebule, ser żółty taki jaki posiadamy, olej, przyprawa do ziemniaków.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki lekko podgotowujemy, studzimy i kroimy w plastry. Cebule i wędlinę kroimy według uznania. Ja wędlinę kroję w paseczki, następnie przysmażam na oleju, razem z cebulą. Ja zapiekankę robię w prodiżu, ale można również w piekarniku. Na spód naczynia wlewam troszkę oleju, następnie warstwami układam: ziemniaki, wędlinę z cebulą, utarty żółty ser - posypane przyprawą. Tak do wyczerpania składników. Na wierzchu oprócz sera układam kilka plastrów boczku. Każdą warstwe posypujemy przyprawą według uznania. Zapiekam około 30 min. Polecam z maślanką lub kiszonymi ogórkami. Może być jako główne danie, jest bardzo dobre i syte.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Autor | beataewa |