Składniki:
1 duża kapusta pekińska, 2 piersi z kurczaka, majonez, przyprawa gyros (dostępna w każdym sklepie), wegeta, 2 cebule, ketchap. Składniki można podwajać w zależności na ile osób się robi.
Jak przyrządzić?
Pokroić kapuste na cienkie paski, posypać wegetą i odstawić aż puści sok. Piersi pokroić w małą kostke i obsmażyć w małej ilości oleju, wsypać tyle przyprawy gyros,żeby mięso zrobiło się czerwone. Smażyć ok. 8 min. Kapusta w tym czasie na pewno puściła sok więc można teraz ją ręcznie wycisnąc. Cebulę kroimy w koła i całość parzymy wrzątkiem na durszlaku (cebula nie jest taka ostra i nie robi sie czarna). Połowę kapusty układamy na szklanym półmisku, smarujemy cieniutko ketchupem i majonezem, na to wsypujemy cebulę tak aby zakryć dno, następna warstwa to piersi obsmażone. Całość pokrywamy ponownie pozostałą kapustą. Na wierzch smarujemy majonezem jak każdą sałatke dekoracyjną.
Potrzebne przybory:
nóż, deska, durszlak ,naczynie przezroczyste najbardziej efektowne.
Jak podawać?
Potrawę można podawać natychmiast.
Uwagi:
Sałatkę podawałam na święta, sylwestra, imieniny i inne okazje, daję gwarancje że Wasi goście najchętniej będą jedli właśnie tę sałatke. Znika ze stołu błyskawicznie i wszystkim bardzo smakuje. Życzę smacznego :)
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Autor | marzena |